Besparen op energie met vloerverwarming

Beschikt jouw woning al over vloerverwarming? Dit kan een bijzonder zuinige manier zijn ten opzichte van radiotoren. Let er dan wel op dat je kiest voor vloerverwarming met warm water. De elektrische variant is minder energiezuinig. Het voordeel van vloerverwarming is dat de woning op een zeer gelijkmatige manier verwarmd wordt. Het is comfortabel, en de thermostaat kan vaak een graadje lager. Op deze pagina vind je meer informatie over deze manier van verwarmen. Vind ook meer informatie over goedkope energieleveranciers in Schiedam, Alkmaar, Hoorn, Sittard of Den Bosch!

Warm watersysteem
Indien u wilt kiezen voor een warm watersysteem dient u er allereerst voor te zorgen dat u beschikt over een CV-installatie. Dat heeft te maken met het feit dat het systeem daarop wordt aangesloten, waardoor dit niet mag ontbreken. Er wordt gebruik gemaakt van kunststof buizen, om ervoor te zorgen dat het mogelijk is hier water doorheen te laten lopen. Indien u kiest voor een warm watersysteem zorgt men er als het ware voor dat er warm water onder de vloer door gaat lopen (vloerverwarming).

Wanneer u kiest voor een warm watersysteem kan dat op twee verschillende manieren worden aangelegd. Zo kunt u kiezen voor natbouw. Dit is over het algemeen alleen mogelijk bij nieuwbouwwoningen, aangezien het betekent dat de kunststof buizen in het beton zullen worden gelegd. Het grote voordeel van dit systeem is dat het relatief goedkoop is qua aankoop. Aan de andere kant dient het systeem ongeveer 8 weken de tijd te krijgen om te drogen, wat natuurlijk relatief lang is en niet altijd mogelijk zal blijken bij bestaande bouw.

Aan de andere kant kunt u ook kiezen voor droogbouw, waarbij het niet nodig is om de vloerverwarming in het beton te plaatsen. Uiteraard kunt u een offerte aanvragen voor één van de varianten, maar kunt u ze ook beiden meenemen, om op basis van de offerte een keuze te maken. Indien u kiest voor droogbouw kies je een iets duurder systeem, maar wordt er gebruik gemaakt van een aaneenschakeling van voorgevormde piepschuim panelen, die ervoor zorgen dat de kunststof buizen op de juiste manier kunnen worden geplaatst. Bovendien bespaart u met dit systeem duidelijk op de kosten van uw energierekening en is het achteraf dus goed voor de portemonnee.

Elektrisch systeem
Bij een elektrisch systeem wordt er, zoals de naam al aangeeft, gebruik gemaakt van elektrische warmtestraling, om ervoor te zorgen dat het warm wordt onder de vloer. Het is daarom niet nodig om te beschikken over een CV-installatie en er zal ook geen systeem van buizen worden neergelegd. Het grote voordeel van een elektrisch systeem is dat het gemakkelijk aan te leggen valt. Alles wat u nodig heeft om er gebruik van te maken is een stopcontact(aansluiting), waardoor dat in bijna geen enkel geval een probleem op zal leveren.

Het laten aanleggen van een elektrisch systeem kan op twee verschillende manieren, waardoor het verstandig is om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende vloerverwarming installatiebedrijven. Op die manier zorgt u ervoor dat men u meer kan vertellen over vloerverwarming als mat en vloerverwarming op basis van een vloerverwarmingskabel. Uiteraard hebben de beide vormen zo hun voor- en nadelen. Wat dat betreft is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen en u op basis van uw persoonlijke situatie goed te laten informeren over de mogelijkheden die er zijn.