Door energie te besparen ontlast je het milieu en bespaar je geld uit. We hoeven hierbij niet achteruit te gaan in woonconfort. Je kunt met onze tips wel 700 euro per jaar aan energie besparen. Het kost jou niet eens heel veel tijd en moeite. Een aantal tips op een rij
1. Spaarlampen
Gloeilampen zijn grote verbruikers in huis. Een gloeilamp verbruikt al snel 60watt. Veel van deze energie gaat verloren in warmte. Je kan gloeilampen vervangen door spaarlampen van 9watt. Voor de energiekosten van een 60watt spaarlamp kun je dus 6 spaarlampen aan hebben staan. De lichtopbrengst en de warmte die uitgestraald wordt is bij een spaarlamp hetzelfde als een gloeilamp. Zo kun je eenvoudig veel energie besparen.
2. Koelende apparaten
Koelende apparaten verbruiken veel stroom. Vooral in de zomer hebben deze apparaten het zwaar en dat zie je terug op de rekening. Door minder gebruik te maken van de airco en milieubewustere verkoelende middelen zoals ventilatoren en zonweringen te gebruiken kan veel energie bespaart worden. Een ventilator kan de temperatuur tot 3 graden verlagen en is een stuk stiller en goedkoper. Door de diepvries regelmatig te ontdooien als er veel ijsvorming is zal de diepvries minder hard hoeven werken. Als je de koelende apparaten op een koele plek zet dan zullen ze ook minder energie verbruiken. Als je de koelkast in de schuur tegenover een raam hebt staan waar de zon vol op staat dan zal deze koelkast meer energie gebruiken. In de winter kan de koelkast ook lager gezet worden. Je hebt dan toch geen behoefte aan flink gekoelde producten.
3. Water besparen
De douche is de grootste waterverbruiker. De gemiddelde Nederlander staat iedere dag 8 minuten onder de douche. Kijk eens naar de tijd dat je onder de douche sta. Je kan vast in een kortere tijd douchen. Door een waterbesparende douchekop te installeren komt er minder water uit de douchekop. Per douchebeurt kan je 15 liter water besparen. Ook op de WC kan eenvoudig water bespaart worden. Tegenwoordig hebben veel WC’s twee knoppen. Bij een van deze knoppen komt minder water uit de stortbak. Gebruik deze knop ook. Als je vervolgens de handen gaat wassen zet dan de kraan dicht als u de handen aan het inzepen bent. Dit scheelt al snel meer dan de helft van het water.
4. Verwarmen
Je kan 7% van het gasverbruik besparen door de thermostaat een graad lager te zetten. Het is ook verstandig om een uur voordat u gaat slapen de thermostaat volledig uit te zetten. Doe ook regelmatig de ruimte goed doorluchten door een raam open te zetten. Er komt dan verse lucht binnen die eenvoudiger te verwarmen is. Dit is ook goed voor de gezondheid. Zet de verwarmingsplaten in de ruimtes die niet verwarmd hoeven te worden uit. Door de ramen (vooral bij enkel glas) gaat veel warmte direct verloren. Als het donker wordt kan je de gordijnen achter de verwarming doen. Hierdoor gaat minder warmte verloren.
5. Overstappen
De eenvoudigste manier om snel veel geld te besparen op je energie is door over te stappen op een andere leverancier. Je hebt de energie prijsvechters die elkaar goed beconcurreren en zelfs 100% groene energie leveren. Ga eens energie vergelijken en kijk wat voor jou de jaarlijkse besparing is. Je kan al snel 500 euro per jaar besparen op deze manier. Na het vergelijken kan je ook eenvoudig overstappen. In onze prijsvergelijker vind je ook actietarieven die je niet via de website van de leverancier aangeboden krijgt. Dit komt omdat wij scherpe tarieven bedingen en de leveranciers zo hoog mogelijk in de prijsvergelijker willen staan. Let op: prijzen verschillen per regio. Dat heeft te maken met transportkosten. De goedkoopste energieleverancier in Amsterdam kan dus weer anders zijn dan de voordeligste aanbieder van gas en licht in Leeuwarden.