Groene stroom Duurzame energie contracten vergelijken


Postcode
Huisnummer
Bekijk alle aanbiedingen


Groene stroom is manier van stroom opwekken op een milieuvriendelijke wijze. Elektriciteit ontstaat natuurlijk niet zomaar, deze moet geproduceerd worden. Groene stroom word meestal opgevangen bij de verbranding van gas of van kolen. Het is niet belastend voor het milieu, en het is nog tamelijk goedkoop. Groene stroom is niet belastend voor het milieu, de energie word opgewekt in een biogascentrale, door zonne-energie of door windmolens. Er is eigenlijk niets engs aan groene stroom, de stroom die u gebruikt voor het stofzuigen is precies dezelfde stroom, en u zult dan ook geen verschillen aantreffen. Stroom is dus gewoon stroom. Maar toch is er een groot verschil: groene stroom is namelijk niet milieu belastend, de energie word nu milieuvriendelijk geproduceerd, en niet opgewekt in een milieu vervuilende kolencentrale. We hebben het overigens ook wel eens over duurzame energie. Het verschil is dat het hier gaat om alle vormen van energie die duurzaam wordt opgewekt, dus ook gas.

Veel mensen zijn bang dat als er bijvoorbeeld geen wind is, geen energie is. “Want deze is toch opgewekt door middel van windturbines?” Ja dat is zo, maar de energie die wij niet gebruiken word opgeslagen, deze energie gebruiken we dan bijvoorbeeld als het windstil is of als de zon niet schijnt. Het zou pas echt rampzalig worden als de zon niet scheen, er geen wind was en het water niet meer stroomde, maar dan hebben we nog altijd niet groene energie. Bovendien is overal aangedacht, de zonnepanelen worden meestal geplaatst in landen waar de zon regelmatig schijnt, de windmolens zullen bijvoorbeeld op zee geplaatst worden. Kortom: er is niets om bang voor te zijn!

Er zijn mensen die denken dat groene stroom duurder is dan gewone stroom, maar dat is een misverstand. Het produceren van groene stroom kost inderdaad meer geld dan het produceren van normale niet-groene stroom, maar de kosten die u betaald om de stroom te mogen gebruiken zijn meestal hetzelfde als die van niet-groene stroom. De energiebedrijven willen natuurlijk niet hun “groene” imago verliezen, en verkopen daarom de energie meestal voor dezelfde prijs als de niet-groene energie. Groene stroom kunnen we ook benamen als groene energie, ecostroom, duurzame stroom of duurzame energie. Het woord duurzaam betekend dat het nooit op kan raken, het is dus onuitputtelijk. De energie is schoner en betrouwbaarder dan normale stroom, ook wel grijze stroom genoemd. Bovendien kost groene stroom nauwelijks meer dan normale stroom!

Voordelen groene stroom

 • Het is net zo duur als gewone stroom
 • De prijs blijft de komende jaren gelijk
 • Het helpt klimaatveranderingen tegengaan
 • Aanbevolen door het Wereld Natuur Fonds
 • Lever een bijdrage aan een goed milieu

Soorten Groene Stroom

Hoe wordt groene stroom opgewerkt? Juist, op natuurvriendelijke manieren. Maar hoe precies? Het grootste deel Groene Stroom komt uit wind en waterkracht. Er zijn verschillende soorten groene stroom;

 1. Windturbines
 2. Waterturbines
 3. Verbranden van biomassa zoals hout (oud/gebruikt hout!)
 4. Zonne energie (zonnepanelen)

Daarnaast zijn er nog speciale manieren om stroom op te wekken. Deze zijn deels nog in ontwikkeling en worden dus nog niet veel gebruikt !

 • Golfslag energie
 • Getijden energie
 • Blauwe energie